Meteen naar de content

Social Media

Gratis Verzending Vanaf €30,-

Contact

3 schokkende feitjes over PLA-rietjes

3 schokkende feitjes over PLA-rietjes

PLA-rietjes zijn rietjes gemaakt van PLA-plastic. PLA-plastic wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals rietsuiker en maïszetmeel. Om deze reden wordt het gezien als een duurzaam alternatief op normale plastic rietjes. PLA is een beter alternatief dan normaal plastic. Maar is het wel zo duurzaam als vele denken? Hieronder lees je drie schokkende feiten over PLA-rietjes die je zullen verbazen.

1. PLA-rietjes mogen niet gemixt worden met ander afval

Moeten PLA-rietjes weggegooid worden in de groenbak, bij het plasticafval of bij het restafval? Het antwoord is: geen van de drie is correct. PLA-plastic moet weggegooid worden in een aparte afvalbak, zonder andere soorten afval. Ondanks dat PLA afbreekbaar en recyclebaar is, moet dit op een strenge wijze gebeuren. Zo kan PLA-plastic niet bij het plasticafval weggegooid worden. De reden hiervoor is dat PLA op een lagere temperatuur smelt dan normaal plastic, waardoor het niet gerecycled kan worden met normaal plastic. Dit betekent dat horecabedrijven een aparte afvalbak moeten gebruiken voor de PLA-rietjes.

2. PLA-rietjes zijn lastig te recyclen.

Het eerste feit beschreef al dat PLA niet gemixt mag worden met ander afval. Omdat het anders niet meer recyclebaar is. Maar als horecabedrijven de kleine moeite doen om de PLA-rietjes in een aparte afvalbak te gooien, is het probleem toch opgelost? Helaas is dit niet het geval. Er zijn slechts een klein aantal afvalbedrijven die PLA-plastic kunnen recyclen. PLA moet 10 opeenvolgende dagen verhit worden boven de 60 graden om gerecycled te kunnen worden. Alleen gespecialiseerde, commerciële afvalbedrijven kunnen daarom PLA verwerken. Dit zou betekenen dat horecabedrijven niet alleen hun PLA-rietjes moet scheiden. Om de rietjes op de juiste manier te recyclen moet een horecaondernemer het PLA-afval laten ophalen door een commercieel afvalbedrijf. Vervolgens kan het afvalbedrijf, op kosten van de horecaondernemer, de PLA-rietjes recyclen.

3. PLA-rietjes kunnen even schadelijk zijn voor de natuur als plastic rietjes.

PLA is biologisch afbreekbaar, dit betekent dat het niet schadelijk is voor de natuur, toch? Opnieuw moeten we je helaas teleurstellen. Ondanks dat PLA-rietjes biologisch afbreekbaar zijn, gaat dit erg langzaam. in de natuur kan het tot wel 80 jaar duren voordat PLA afbreekt. Omdat het meeste PLA-plastic terecht komt op stortplaatsen en de oceanen, zorgt PLA voor evenveel schade aan het milieu als normaal plastic. Kies voor échte duurzame producten van Exclusive Bamboo Exclusive Bamboo biedt producten aan die wel daadwerkelijk een positieve bijdragen leveren aan het milieu. Zo vind je in de webshop bijvoorbeeld natuurlijke kokosnootbakjes voor thuis. Of bamboe rietjes voor horecabedrijven gemaakt van échte bamboestengels.

Gratis verzending

Voor alle bestellingen vanaf €30

Snelle levering

Voor 19:00 besteld = de volgende werkdag in huis!

100% tevredenheid garantie

Niet goed = Geld terug